Artykuły i poradniki Zdrowa Dieta:
Światowy Dzień Serca - wywiad z prof. dr hab. Markiem Naruszewiczem
M-S-M
Kilka słów:
Prof. dr hab. Marek Naruszewicz: „W Polsce umiera 1 na 3 z chorych na serce kobiet”
Dietetyk: jedzmy owoce i warzywa; zwłaszcza te o intensywnych barwach
M-S-M
Kilka słów:
Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.
Codzienne spożywanie suszonej śliwki kalifornijskiej przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie układu trawiennego. Może tez pomóc utrzymać gęstość kości
M-S-M
Kilka słów:
Specjaliści do spraw żywienia podkreślają, że spożywanie dziennie 100 g suszonych śliwek to element zbilansowanej diety, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit i może pomóc w utrzymaniu gęstości kości. Bakalie te są źródłem miedzi, która korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i przyczynia się do prawidłowej pigmentacji skóry oraz włosów. Mają one również wysoką zawartość potasu, który wspomaga pracę mięśni i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
Jak chronić się przed osteoporozą?
PR
Kilka słów:
Ta choroba atakująca kości jest przyczyną bólu oraz licznych problemów z poruszaniem się. Jednym z największych zagrożeń związanych z tą chorobą jest większa podatność na złamania i urazy, dodatkowo choroba obniża jakość życia osób dotkniętych tym problemem.
Wpływ niskokalorycznej diety na leczenie otyłości
WP
Kilka słów:
Otyłość to jedna z najbardziej poważnych zagrożeń cywilizacyjnych, która dotyczy głównie krajów wysoko rozwiniętych. Nieleczona może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych, przyczyniając się do rozwoju cukrzycy, miażdżycy czy chorób układu ruchu. Jednym ze sposobów walki z otyłością jest wprowadzenie diety bardzo niskoenergetycznej. Ujemny bilans kalorii w stosunku do zapotrzebowania sprzyja utracie nadmiaru kilogramów.
Nieprzeciętnie zdrowa, czyli czym jest superfoods?
LA
Kilka słów:
Co łączy cebulę, soczewicę i jagody goji? Wszystkie charakteryzuje specyficzny smak, ale też coś więcej – to superfoods. Takie produkty poprawiają odporność organizmu, dostarczają mu energii, niezbędnych witamin i składników odżywczych, dbając tym samym o nasze dobre samopoczucie. Które z popularnych składników naszej codziennej diety to superfoods i jak je spożywać?
Sposób na zdrową wątrobę
LA
Kilka słów:
Wątroba to niezwykle zapracowany organ, bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Lepiej o nią odpowiednio dbać, niż później leczyć. Nie jest to trudne. Wystarczy wiedzieć, czego unikać w codziennej diecie i czym wspomagać pracę wątroby.
Tłuszcze nasycone a tłuszcze trans - jak je rozróżnić
WP
Kilka słów:
W zdrowej diecie powinniśmy zadbać o jak najniższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans. Ma to szczególne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.
Sprzymierzeńcy odporności – pamiętajmy o nich przez cały rok
M-S-M
Kilka słów:
Poznaliśmy przeciwników odporności. Jej sprzymierzeńcami będą wszelkie działania, które niwelują czynniki wpływające negatywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Światowy Dzień Nerek 12 marca 2015
M-S-M
Kilka słów:
Największe w kraju badania przesiewowe potwierdzają: 9,3 procent Polaków choruje na nerki. Badaj i lecz nerki. Ratuj życie.